The exciting new hospitality venue being built on the existing bowling green area of Parramatta RSL, will provide a unique first class venue for members and guests in the Parramatta precinct.

The site has three main frontages each with their own characteristics. Macquarie Street has a strong urban form and defines an edge of the commercial precinct, while O'Connell Street, is a busy arterial road with lots of movement both pedestrian and vehicular. Contrasting this is the beautiful heritage listed Parramatta Park with large open space and landscaping provide an urban oasis for the area.

The building design reflects and contributes to this context, both internally and externally. The entry is located off Macquarie Street with a solid facade, clad in sandstone that relates to the urban built form of the area. As you enter the foyer the designers have created a sense of movement throughout the venue, opening up to different areas along the journey, concluding with full height operable glazing that opens out onto tiered terraces that engage with Parramatta Park.

The large extent of terraces encompassing two complete streetscape elevations will provide a significant level of street and park activation. Patrons will have choices of enjoying all the facilities that this contemporary hospitality venue offers overlooking the activity of O'Connell Street or the tranquility of Parramatta Park.

Large extents of clerestory glazing allowing natural cross flow ventilation and energy efficient equipment throughout will minimise the environmental footprint and implement a holistic approach to a sustainable venue.

Food experiences will play a big part in the overall ambiance of the facility. Cooking will be on display and the variety of food being offered will be available throughout all areas of the venue, including the expansive covered terraces.

Upstairs incorporates an area suitable for functions, along with a lounge area. Both areas incorporate large terraces with operable roofs over, providing that contemporary roof top bar feel to the venue while enjoying the view overlooking Parramatta Park.

The  internal design layout and finishes incorporates the recommendations of a leading Feng shui consultant, of which the over riding principle was that of balance, flow and symmetry. Complimenting the architecture a palate of natural materials are incorporated into the interior design, finding inspiration from the tones of the land, the river and the park.

The final piece to the design following the demolition of the existing clubhouse will be the construction of additional parking and covered drop off areas to ensure the safety and comfort of our patrons. This exciting development has been many years in the pipeline and now as we commence building on site, the vision is about to be implemented and most importantly shared and enjoyed with the people of Parramatta.


EJE Architecture & Paynter Dixon